Thursday, January 15, 2009

Palestin dan Peranan kita...

Assalamualaikum...

27/12/2008, Israel secara rasminya menyatakan akan menyerang Gaza pada keesokan harinya. Tetapi sebaliknya serangan besar-besaran terhadap penduduk Gaza dilakukan pada hari tersebut. Semakin ramai penduduk Palestin yg tidak berdosa menjadi korban ‘genocide’ Zionis kejam laknatullah. Pada hari ke-20, lebih 1000 penduduk terkorban dalam serangan tersebut. What the ‘F’?! This is the real genocide, man! Setelah lebih 6 bulan dikenakan sekatan berbentuk kemanusiaan dan embargo, barulah mereka berani menyerang secara darat.

Jika Israel mengumumkan serangan ke atas penduduk Gaza adalah serang balas atas roket HAMAS yang dilancarkan ke atas penduduk Israel, memang patut pun! Pemimpin manakah yang tak menentang ketika rakyatnya ditindas, kelaparan hinggakan terpaksa makan rumput?! Itupun hanya 1 dari 500 roket ‘handmade’ yang dilancarkan Qassam menyebabkan kematian, sedangkan berapa banyak peluru berpandu, bom, dan senjata buatan kilang Israel yang telah meragut jiwa penduduk Palestin tanpa mengira siapa. Dan sekarang, mereka masih terus mereka senjata yang lebih efektif untuk membunuh sedangkan kita masih leka…


Kemungkinan besar kita tahu perkara ini dan bagi sesetengah masyarakat, mereka sudah bosan mendengar cerita Palestin yg tiada berkesudahan mungkin mengabaikan berita tersebut. Ini bukan lagi masalah Zionis Israel dan Palestin, tapi masalah ummat manusia. Dalam akhbar menyatakan Amerika Syarikat menyokong penuh tindakan anak emasnya; Israel dalam pendiriannya menyerang Gaza, tapi kita semua lupa sebenarnya Rumah Putih kini didominasi oleh yahudi Zionis. Sewaktu ketika dahulu presiden AS; Richard Nixon berasa rimas dengan jumlah yahudi yang menduduki rumah putih, seterusnya beliau membantu puak yahudi bagi membentuk Negara Israel, dan akhirnya meletakkan jawatan. Bukan masalah Amerika memilih Israel sebagai ‘anak emas’ tetapi sebaliknya Israel telah memilih Amerika sebagai ‘boneka’nya dalam langkah menguasai dunia. Hakikatnya, Bush hanyalah sebuah bidak catur yang bisa dikorbankan demi melindungi 'orang atasannya'.


Sehingga kini, banyak pertubuhan telah bertindak utk membantu rakyat Palestin dari pertubuhan NGO mahupun badan pemerintah. Tetapi hampir semuanya tidak memberikan kesan kepada Zionist Israel. Mengapa tidak berkesan? Kerana mereka sedang menguasai ‘media massa’; yg merupakan medium menyebarkan propaganda utk menjayakan ‘Protocol of the elders Zion’. Ironinya, Negara-negara Asia tengah (Arab) hanya berdiam diri dan ada yang masih mengadakan hubungan ‘diplomatik’ dengan Negara haram tersebut (selagi bom tidak jatuh, tank-tank Israel tidak berkeliaran diluar rumah mereka, selagi itulah mereka merasa aman). Negara-negara ‘Islam’ yg lain hanya berpeluk tubuh dan mampu mengutuk dari jauh. Peliknya, tentera-tentera Zionism mengebom gereja kristian dan menghalang paderi kristian di Palestin menyambut ‘pre-christmas’, masyarakat kristian masih membela Zionist Israel. Mengapa? Adakah agama mereka hanya pada nama? Atau pada batin mereka sebenarnya adalah Atheis?


(Will there be peace... Again?)

Sebaliknya lihatlah badan NGO dari Negara-negara lain, mengadakan boikot terhadap setiap produk yg mendanai Israel (McD, Starbucks, Coca-cola, dsb). Sophie Hurndall sister of British fotografer Tom Hurndall, Foto reporter lebih dari 30 pidato ‘Free Palestine’ yg telah mati ditembak ‘headshot’ oleh tentera Zionis ketika beliau sedang menyelamatkan kanak-kanak Palestin. Malah rabbi-rabbi Yahudi juga membantah wujudnya Negara Israel setelah hilangnya ‘peti Tabut’ (tanda kerajaan mereka). Mereka membawa sepanduk menentang keganasan Zionis, (menunjukkan mereka sedia utk hidup berdampingan dengan rakyat Palestin seperti dulu). (cuba bersangka baik…)
. Venezuela dan Bolivia telah mengusir Duta Israel dari negara mereka dan memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel.

Namun, apakah pula peranan kita dalam masalah ini? Saya bersetuju sekurang-kurangnya kita mendoakan keselamatan dan kejayaan mereka. Tetapi mahukah kita sesuatu yg ‘kurang’ sedangkan kita mampu memberikan lebih? Cukupkah doa tanpa usaha? Cukupkah sekadar berdemo dan mengecam tindakan mereka? Memboikot barangan yang mendukung Israel masih belum memadai, lihatlah berapa orang sajakah yang bersungguh-sungguh utk tidak membeli produk berkenaan? Walaupun ada beberapa produk yang masih belum mampu dibuat oleh negara kita; seperti micro-processor dan IBM masih dikecualikan. Sedangkan banyak lagi produk makanan lain yang dihasilkan dari dalam dan luar negera yang tidak mendanai Israel yang rasanya tidak jauh beza dgn Nestle. Mengapa tidak kita membantu meningkatkan ekonomi mereka pula daripada bembantu syarikat Nestle yg memang telah kaya?

Pemboikotan harus dikerjakan seiringan dengan mengumpulkan dana utk rakyat Palestin. Kita cuma berusaha dan bertawakal, jika dana tersebut diselewengkan oleh pihak-pihak tertentu, mereka PASTI akan dipersoalkan oleh Allah di akhirat kelak. Inilah inisiatif dari kita. Bahkan ketika ditanya bantuan apakah yg mereka (Palestin) perlukan? Mereka menjawab, “Pulanglah ke tanah airmu dan didiklah anak-anakmu bersungguh-sungguh supaya apabila kami sudah tiada lagi, mereka dapat meneruskan perjuangan kami…”


only war will stop a war!!!

Tidak terketukkah pintu hati kita sewaktu ini? Mereka sedia mati syahid demi mempertahankan tanah air mereka meskipun dianggap ‘terrorist’ oleh masyarakat luar; ketika propaganda Zionis berjaya mengelabui mata dunia. Apakah seseorang itu digelar pengganas jika dia mempertahankan Negara mereka dari tangan penjajah? ‘Am I a terrorist in my own land?’ Jika kita tidak memaksimumkan fikiran, tenaga dan masa kita utk merancang masa depan Palestin mulai sekarang, ketahuilah Al Aqsa akan ranap ditangan mereka…


Wassalam...

0 feedback: